Jsme na startu nového roku 2023. Ještě bych se ale rád ohlédl za tím loňským, který byl pro můj tým opět zlomový: Desítky neúnavných makléřů, tisíce klientů a milionové obraty. Přidávám rovněž svůj pohled na realitní trh a jeho vývoj během loňského roku. V roce 2023 se chystáme opět zvýšit laťku. A vy nám v tom můžete pomoct. Jdete do toho s námi?

Jak se měnil realitní trh v roce 2022

Rok 2022 byl plný změn. A za mě vítězí ne ten, kdo se přizpůsobí změnám, ale kdo v nich najde nové příležitosti. Asi každý zaznamenal ochlazení zájmu o nemovitosti ze strany kupujících. Na vině bylo především zvýšení úrokových sazeb hypoték. Oblíbené TV aukce s prodejem nemovitostí z předchozího roku nahradilo smlouvání o slevě na cenách – no, každý rok je holt na koni jiná strana.

Pro realitního makléře to znamenalo jediné. Začít tvrdě pracovat a snažit se do svého portfolia nabrat více nemovitostí, než bylo nutné třeba během roku 2021. Ne každá nemovitost v nabídce se nyní prodá stejně snadno jako v době přerůstající poptávky nad nabídkou. Každou nabídku nemovitosti bylo nutné vyhodnotit spolu s prodávajícím na základě dat, která poctivě sbíráme. Měříme nejen návštěvnost naší inzerce, ale také dobu strávenou u nabídek a další data z propagace například na sociálních sítích (nejčastěji Facebook a Instagram). Na základě těchto analýz dále pracujeme s cenotvorbou a výslednou prodejní cenu ještě případně ladíme s prodávajícím. Mnoho lidí si tak v roce 2022 uvědomilo, že každé práci by se měl věnovat profesionál.

Oproti prodejům nemovitostí se více rozjely pronájmy bytů, po kterých se rapidně zvedla poptávka. Tím se zvýšily rovněž nároky na výběr vhodného nájemce. Proto jsme začali ještě efektivněji obstarávat informace o potenciálních nájemcích, aby se nám podařilo vyfiltrovat potenciálně rizikové zájemce. I v tomto ohledu mohu s klidem říct, že patříme mezi TOP zprostředkovatele nájemního bydlení. Na rozdíl od jiných konkurenčních subjektů, kteří těží z jednorázové provize za sjednání nájmu, se orientujeme na dlouhodobou spolupráci. I proto se v současnosti pyšníme více než 500 nemovitostmi, které pro naše klienty dlouhodobě pronajímáme, a šetříme tak jejich starosti.

32 makléřů, 5 hypotečních specialistů a více než 14 000 poptávek

Můj tým působí celkem ve 4 pobočkách v Plzeňském kraji: Plzeň, Tachov, Mariánské Lázně a Domažlice. Pracuje v nich 32 realitních makléřů, kterým pomáhá tým 5 hypotečních specialistů. Do naší nabídky jsme v roce 2022 nabrali téměř 1 000 nemovitostí a obsloužili jsme více jak 14 000 klientů s jejich poptávkami. Oproti roku 2021 jsme zaznamenali nárůst obratu o 4,13 % navzdory zmíněnému ochlazení a proměně realitního trhu.

Čísla jsou pro nás bezesporu důležitá, ale především nám záleží na spokojenosti klientů s našimi službami, které musí být po všech směrech excelentní. I proto se loňský rok nesl v duchu zlepšování kvality naší péče o klienty, což mimo jiné vedlo k pátému obhájení prvenství v soutěži Nejdůvěryhodnější značka roku v kategorii realitní kanceláře.

Rosteme. Pojďte do toho v roce 2023 s námi

Svou práci se snažíme dělat, jak nejlépe umíme, a naše zkušenosti velmi rádi předáváme novým kolegům, kteří rozšiřují náš úspěšný tým. Naší plzeňskou školou pro realitní makléře prošlo 8 nových makléřů z mé skupiny. Toto je zcela zásadní pro jejich rychlou adaptaci a dosažení zkoušky odborné způsobilosti.

Rok 2023 bude pro celý můj tým opět rokem kvalitní práce a růstu. Rádi bychom mezi sebe přijali další nové tváře, které nám pomohou naplnit naše ambice. Patříte mezi ně? Dejte mi o sobě vědět a můžeme se o tom nezávazně pobavit v jedné z našich kanceláří u dobré kávy nebo čaje. Budu se těšit.

  • volejte +420 774 610 809
  • nebo pište throuda@mmreality.cz

Celkově tak náš realitní rok 2022 hodnotím jako úžasný a mám radost, kolik nových klientů se na nás obrátilo s prodejem či pronájmem jejich nemovitosti a kolik skvělých makléřů rozšířilo můj úspěšný tým. Pro rok 2023 přeji všem především pevné zdraví a věřím, že se i v tomto roce shledáme s novými klienty, kteří ocení náš pozitivní a profesionální přístup. A také se opět těším na spolupráci se všemi kolegy.